Her beş araç satışından dördü, kayıt dışı mekanlarda, suistimallere açık

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkan Yardımcısı Aydın Erkoç, ikinci el araç satışında kayıt dışılığın had safhaya ulaştığını belirterek, ‘’Her beş araç satışından dördü, kayıt dışı mekanlarda, suistimallere açık ortamlarda yapılıyor’’ dedi.

Erkoç, yaptığı açıklamada, Türkiye’de geçen yıl yaklaşık 5 milyon araç satışının yapıldığını, bunun sadece 1 milyonunun oto galerilerinde gerçekleştirildiğini kaydetti.‘’Home Ofis’’ oto galericiliğinin yaygınlaştığına; sokakların, kaldırımların showrooma dönüştürüldüğüne dikkati çeken Erkoç, şunları söyledi:

‘’İkinci el araç satışlarında belli bir kontrol mekanizması olmadığı için herkes ikinci el araç alım satımı yapabiliyor. İnternete ilan veriyorlar, araçları da home ofis olarak kullandıkları evlerinin önüne çekip satış yapıyorlar. Bu kişilerin en yaygın ilan verme şekilleri de ‘bayandan ya da doktordan satılık’ otomobildir. Yılda 15-20 otomobil satan ‘bayan’ ya da ‘doktor’ var. Oto galerileri kadar kazanırlarken devlete bir lira bile vergi ödemiyorlar. Geçen yıl, oto galerileri dışında satılan 4 milyon araçtan devletin vergi kaybı yaklaşık 2 milyar Türk Lirasıdır.’’

İnternet üzerinden araç alım satımlarına, yasal bir düzenleme getirilmesinin şart olduğunu vurgulayan Erkoç, ‘’Oto galerileri dışındaki satışlar, her türlü suistimale açıktır. İyi niyetli olmayan kişiler, kilometre düşürme, tam hasarlı araçların pert kaydını değiştirme veya kapora alma gibi çeşitli dolandırıcılık yöntemleriyle vatandaşın otomobil sahibi olma hayallerini kabusa çevirebilirler’’ diye konuştu.

-Otonomi’de güvenli araç satımı-

Aydın Erkoç, başkanı olduğu Başkent Otomotivcileri Derneği’nin girişimiyle Esenboğa Havalimanı’nın yanı başında hayata geçirilecek Otonomi’nin, ikinci el araç alım satımında yaşanan tüm sorunları ortadan kaldıracağını savundu.

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda Ankara’nın değişik semtlerinde dağınık halde bulunan oto galerilerinin 2015 yılında tamamlanacak Otonomi’ye taşınacağını anımsatan Erkoç, ‘’Otonomi’de, oto galerilerinin yanı sıra vatandaşlar da kendi araçlarını satabilecek. Aracın test sürüşü, ekspertiz kontrolü Otonomi’de yapılacak; noter, trafik tescil, banka işlemleri burada gerçekleştirilebilecek. Otonomi sınırları içinde suistimal yaşanmasına, otomobil satın alanların mağdur olmasına izin vermeyeceğiz’’ dedi.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir