Benzersiz birleştirme çözümleriyle otomobillerin ağırlığını azaltmak mümkün

3M otomobillerin ağırlığını azaltarak çevrenin korunmasına katkıda bulunuyor
İklim değişikliği tehdidi gün geçtikçe daha da yoğun bir biçimde hissedilirken özellikle otomotiv endüstrisinde çevre alanında önemli çalışmalar yapılıyor. Ancak birleştirme çözümlerine benzersiz alternatifler sunan 3M, otomobillerin ağırlığını azaltarak çevreye büyük bir katkıda bulunuyor

Günümüzde çevre bilinci endüstrinin her alanına damgasını vurmuş durumda. Otomotiv sektörü bu alanda en çok çalışmanın yapıldığı sektörlerin başında geliyor. Otomotiv sektöründe araç üretimi 1990 yılına oranla % 58 artış gösterirken doğaya salınan CO2 miktarının da yine aynı yıla oranla %40 artış gösterdiği biliniyor. Nüfusun büyük şehirlere kayması, araç kullanımın artması ile araçların doğaya verdikleri zarar da her geçen gün daha da artıyor. İklim değişiklikleri ile mücadele her geçen gün hız kazanırken, otomobil üretimindeki yenilikler de daha çevreci otomobillerin piyasaya sürülmesini sağlıyor. Ancak otomotivdeki çevre dostu uygulamalar sadece hibrit otomobiller ya da kullanılan malzemelerin çevre dostu olmasıyla sınırlı kalmıyor. Bir araçta yaratılacak her 1 kg’lık ağırlık azaltımı yılda doğaya 2,2 kg daha az CO2 salınmasını sağlıyor. Bir ağacın yılda 11 kg’lık CO2’yi doğadan temizlediği göz önüne alınırsa her bir araçta sağlanacak 5 kg’lık bir hafifleme ile 1 ağacın yapacağı katkının sağlanabileceği ve dolayısıyla 1 ağacın kurtarılması anlamına geleceği bir gerçek. Bir yılda tüm dünyada üretilen motorlu araç sayısı göz önüne alındığında ağırlık azaltmanın ne kadar büyük bir önemi olduğu daha da net ortaya çıkıyor.
3M, çevreye duyduğu hassasiyetini otomotiv sektörü için sunduğu çözümlerde de göstermeye devam ediyor. Temel olarak doğadaki karbon ayak izini azaltmayı hedefleyen 3M, bu hedefine ulaşmak için araç tasarımında firmaların hem performans hem de konfor taleplerini karşılayacak yenilikçi ve teknolojik ürünleri ile otomotiv sanayine hizmet verdiğini belirten 3M Arıtma, Otomotiv Ürünleri Pazarlama Koordinatörü Meriç Karacaaev şunları söyledi: “3M olarak asıl hedefimiz araçların ağırlıklarını azaltarak doğaya salınan karbon miktarını düşürmek. Bunun için araç üretiminde konvansiyonel birleştirme tekniklerine alternatif olacak yapısal sızdırmazlık bantlarından, akrilik köpük bantlara kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyoruz. 3M olarak araç için sunduğumuz birleştirme çözümlerinin yanı sıra muadillerine göre ağırlık başına izolasyon performansında çığır açan ThinsulateTM Akustik İzolasyon malzemeleri ile daha hafif ve daha sessiz araçların üretilmesinde araç üreticilerine çözümler sunuyoruz”.
3M’nin yenilikçi ürünlerinden biri olan cam kürecikler ile araç üreticileri plastik parça ağırlıklarını %5 ile %15 arasında azaltabiliyorlar. Bu ürün sayesinde aynı performans ile daha hafif araçlar üretilebilmesi mümkün kılınıyor. Cam küreciklerinin dışında yeni geliştirilen çevreci ve yenilikçi 3M’in tekerlek ağırlıklarını etkileyen kurşunsuz kompozit jant malzemesi ile araçlar hafifliyor, çevreye olan negatif etkiler azalıyor.
Yüzyılı geçkin geçmişi ile dünyansın en yenilikçi şirketleri arasında yer alan ve inovasyon merkezi olan 3M, otomotiv endüstrisinin karşılaştığı zorlukları sahip olduğu çevre bilinci ile müşterilerini dinleyerek, dünya çapında faaliyet gösteren araştırma, geliştirme ve üretim olarak otuzdan fazla tesisi ile mükemmel çözüme ulaşmaya çalışıyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir