BASF ve Daimler’den geleceğin elektrikli otomobil konsepti: Smart Forvision

Dünyanın lider kimya şirketi BASF ve öncü otomobil üreticisi Daimler’in ortak çalışmayla geliştirdiği smart forvision konsepti; geleceğin elektrikli otomobillerinde kullanılacak temel çözümlere işaret ediyor. İki şirketin teknolojik yetkinliklerini birleştirerek hayata geçirdiği smart forvision’da; özellikle enerji verimliliği, sıcaklık yönetimi ve hafif parçalarla ilgili yenilikçi yaklaşımlar sunuluyor.

Tasarım, yaşam tarzı ve teknolojiyi bir araya getirerek yeni bir fonksiyonel bütünlük sunan smart forvision konseptinde özellikle beş yeni teknoloji öne çıkıyor. Şeffaf organik güneş pilleri, şeffaf organik ışık yayıcı diyotlar, tümüyle plastik jantlar, yeni düşük-ağırlıklı gövde parçaları ve kızılötesi-yansıtıcı filmler ve boyalar; aracın enerji tüketiminin düşürülmesine ve dolayısıyla menzilinin ve kullanım kolaylığının arttırılmasına katkı sağlıyor.

smart forvision’ın tavanında yer alan organik-kimyasal boya bazlı güç-üreten enerji pillerine enerji tasarrufu sağlayan organik ışık yayıcı diyotlar (OLED) da eklenince konsept sadece çevre dostu olmasıyla değil tasarımıyla da öne çıkıyor.

Öte yandan, smart forvision’da, BASF’nin geliştirdiği yeni yüksek performans malzemesi Ultramid® Structure kullanılarak üretilen dünyanın seri üretime uygun ilk tümüyle plastik jantları bulunuyor. Metalle aynı derecede dayanım sağlayan Ultramid® Structure, ağırlığın yüzde 30 düzeyinde azaltılmasına olanak tanıyor.

Ayrıca yüksek performanslı yalıtım malzemeleri ve camlarındaki termal radyasyonu yansıtan polimer filmler gibi yenilikçi çözümler sayesinde smart forvision’ın içindeki ısı yönetimi sistemi de oldukça düşük enerjiye ihtiyaç duyuyor.

smart forvision’da sunulan inovasyonlar; ulaşılabilir, çevre dostu ve sürdürülebilir elektrikli otomobil üretimi açısından çok önemli kilometre taşlarını oluşturuyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir