Bakanın Nasreddin Hoca’lı “Yerli Otomobil” çıkışı!

Ergün, Kocaeli ve çevre illerin yaşadığı değişime paralel olarak, Kalibre Boru’nun da özellikle otomotiv sektöründe uzmanlaşmaya gittiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
”Biz, ‘Bu ülkede artık otomotiv sektörünün Türkiye’ye özgü bir marka oluşturması gerekir’ derken, işte bu güçlü yan sanayimize güvenerek bunu söylüyoruz. Bir otomobil, binlerce parçadan oluşuyor ve bunu yüzlerce firma üretiyor, bu binlerce parçayı üreten yüzlerce işletme, bu ülkede var. Önemli olan bunları bir marka altında birleştirecek bir değişim gerçekleştirmektir. Bu girişimci ruh da Türkiye’de var. İnşallah onu da gerçekleştirmiş olacağız. Sadece Kalibre Boru bile, rot, şaft ve amortisör gibi 500’e yakın parçayı üretmeye hazır ise bu ülkede marka oluşturmamak için herhangi bir neden yok. Nasreddin Hoca’nın hikayesi gibi, un var, yağ var, şeker var, niye helva yapmıyoruz? Türkiye’de onu da yapacak ustalar var, inşallah o ustalar bu helvayı yapacaklardır.”
Rekabetçilikte öne çıkan başka önemli bir konunun da çevre hassasiyeti olduğunu ifade eden Ergün, tüketicilerin artık kalite ve emniyet gibi özellikler kadar, ürünün hem kendisinin hem de üretilme şeklinin çevreyi nasıl etkilediğiyle de yakından ilgilendiklerini söyledi.
Ergün, otomotiv sektöründe görüldüğü gibi, birçok sektörde yeşil ekonomiye geçiş anlamında ciddi hareketliliklerin yaşandığına dikkati çekerek, Türkiye’deki firmaların da kendilerini bu yeni sürece adapte etmelerinin ekonomik hedefleri açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Bugün tüm dünyada yeni ürünler ve üretim sistemleri geliştirebilen firma veya ülkelerin rekabet yarışında öne çıktığını belirten Ergün, bu gerçeği bildikleri için sanayicileri yenilikçilik, Ar-Ge, inovasyon ve tasarım gibi alanlara yönlendirmeye büyük önem verdiklerini bildirdi.
Ergün, bu nedenle, geçen yıl bakanlıklarının yapısında radikal bir değişiklik yaparak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na dönüştürdüklerini hatırlatarak, geçen yıl uygulamaya başladıkları sanayi stratejisinde yer alan 72 eylemden 23’ünü firmaların teknolojik gelişimi için hazırladıklarını kaydetti.
Son teşvik programında ileri teknoloji gerektiren ve yüksek katma değer oluşturan sektörlere daha fazla destek sağlayan bir sistem kurguladıklarını anımsatan Ergün, bakanlık olarak, üzerinde en çok durduğu konuların başında üniversite-sanayi işbirliğinin geldiğini söyledi.
Ergün, bu nedenle, teknoparkların sayısını ve niteliğini artıracak çalışmalara, SAN-TEZ gibi destek programlarına büyük önem verdiklerini belirterek, ”Zira üniversitelerde yapılan bilimsel araştırmaları ve üretilen bilgileri, nihai ürünlere dönüştürecek mekanizmaları kurmamız gerekiyor. Üniversitedeki bilgiler rafta duran kuru bilgidir. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum, üniversiteler sanayileşmede yardımcı oyuncu değil, başrol oyunculardır. ABD, Japonya, Almanya gibi gelişmiş ekonomileri, güçlü sanayileri incelediğimizde, bu başarıda üniversitelerin temel bir rol oynadığını görüyoruz” diye konuştu.
AA, habertürk

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir