Avrupa’nın en sıkışık ikinci şehri “İstanbul”

161 şehrin trafik yoğunluk derecelerini belirleyen TomTom’un en son ‘Trafik Sıkışıklık İndeksi’ne göre İstanbul’daki trafik sorunun çözümü kıtalar arası geçisle değil, Avrupa yakasındaki bağlantı noktalarından sağlanabilir. TomTom İstanbul’u Avrupa’nın en sıkışık 2. şehri olarak belirledi.

Dünya navigasyon, harita ve trafik lideri TomTom, bugün 5 kıtada bulunan 161 şehrin 2012 yılına ait trafik sıkışıklığını ölçen ve 2011 yılına ait kıyaslamayı da içeren en son Trafik Sıkışıklık İndeksi’nin sonuçlarını duyurdu. İndeks, Moskova’yı Avrupa’daki trafiğin en sıkışık ve yoğun olduğu şehri olarak belirlerken, İstanbul 2. sırada yer aldı.

Rapor; İstanbul’da gün içerisinde yoğun olmayan saatlerde bile seyahat sürelerinin normalden %55 ve sabahın sıkışık saatlerinde ise %80 oranlarında daha uzun olduğunu tesbit etti. Aynı rapor ayrıca akşam saatlerinde; trafiğin en yoğun olduğu zamanlarda sıkışılığın normalden %125 daha fazla olduğunu belirledi. Kişilerin yılda trafikte kaybettiği zaman ise yaklaşık 118 saat olarak açıklandı. Uzmanlar bu rakamlara dayanarak İstanbul’da genel anlamda birsürücünün günün her saatinde normalden yarı katı daha fazla zaman harcadığını söylediler. Uzmanlar ayrıca akşam ve sabah sıkışıklıklarında ise bir sürücünün normalin en az iki katı daha uzun bir zamanı yollarda harcadığını belirtti.

2012 yılında Genel Sıkışıklık Seviyesi açısından sıralanan en sıkışık şehirler şunlardır:

  1. Moscova %66            6. Los Angeles %33
  2. Istanbul %55            7. Sidney %33
  3. Varşova %42             8. Stuttgard %33
  4. Marsilya %40            9. Paris %33
  5. Palermo %39             10. Roma %33

Avrupa şehirleri için 2012’de genel sıkışıklık seviyesi %24’tür.

TomTom Türkiye Ülke Müdürü Enis Yücesan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “TomTom’un yapmış olduğu ve Istanbul’un %99,5 oranında bütün anayollarını, sokaklarını ve caddelerini kapsayan araştırması, İstanbul’daki trafik sorunun çözümünün kıtalar arası geçisle olmayıp, Avrupa yakasındaki bağlantı bölgelerinde yapılması gerektiğini belirledi”.

TomTom Sıkışıklık Endeksi, kamuoyuna, iş çevrelerine, endüstriye ve politikacılara kentsel alanlardaki sıkışıklık seviyelerine ilişkin doğru ve önyargısız bilgi sağlar. Gerçek zamanlı trafik bilgileri ve yön bulma teknolojisi ile birleştiğinde, trafik bu sıkışık alanlardan şehirlerdeki ve kentsel alanlardaki sıkışıklığın giderilmesine yardımcı olarak akmaya devam etmektedir.

TomTom’un Sıkışıklık Endeksi’nin dünyada şehirleşmiş bölgelerde trafik yoğunluğunun en doğru barometresi olduğu düşünülüyor. TomTom’un trafik veritabanı, altı trilyonun üzerindeki veri ölçümlerini kapsamaktadır ve her geçen gün beş milyar ölçüm eklenerek büyümektedir.

TomTom Sıkışıklık İndeksi Nedir?

Sıkışıklık İndeksi’nde kullanılan metodoloji sıkışık olmayan zamanlardaki seyahat sürelerini (serbest akış) en sıkışık olan saatlerle karşılaştırmaktadır. Fark, seyahat süresindeki yüzdelik artış olarak ifade edilmektedir. İndeks, yerel yolları, yan yolları ve karayollarını dikkate almaktadır. Tüm veriler, gerçek GPS tabanlı ölçümlere dayanmaktadır.

Dünya genelinde 161 şehire ait genel sıkışıklık seviyelerini belirleme ve sıralamanın yanı sıra rapor günün farklı zamanlarında ve haftanın farklı günlerinde şehirlerdeki sıkışıklık seviyelerini de incelemektedir. TomTom, 800.000’in üzerinde nüfusa sahip şehirlerin yanı sıra başkentleri de incelemiştir. Ayrıca daha az nüfusa sahip olan anahtar şehirlerden oluşan bir seçki de ulaşım ağına dair bölgesel öneme dayanarak dahil edilmiştir. Bu ufak şehirlerin dahil edilmesinin amacı, farklı ülkelerdeki sıkışıklık seviyelerinin daha iyi bir şekilde anlaşılmasını sağlamaktır.

Ayrı şehir raporları, en sıkışık gün, abonmanlar için yıl başına zaman gecikmesi ve ana yollar ve yan yollardaki sıkışıklık seviyesi gibi daha detaylı bilgileri içermektedirler.

Özel Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya/Yeni Zelenda ve Güney Afrika Sıkışıklık İndeksi raporları da mevcuttur.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir