Audi’nin en dinamik özellikleri RS 7 Sportback’te…

Detroit’te düzenlenen 2013 Uluslararası Kuzey Amerika Otomobil Fuarı’nda tanıtılan olan RS 7 Sportback dinamik özellikleri ile öne çıkıyor. Beş kapılı Coupe’nin 4.0 TFSI ünitesi 560 hp güç üretiyor. Aracın 0’dan 100 km/s hıza ulaşması sadece 3,9 saniye sürüyor. Audi RS 7 Sportback bu üstün performansına rağmen 100 km’de yalnızca ortalama 9,8 litre yakıt tüketiyor.

Audi, yeni modeli RS 7 Sportback ile estetik tasarım, ilerici teknoloji ve etkileyici sportifliği bir araya getirdi. Birçok etkileyici özelliğin buluştuğu geniş beş kapılı coupe RS 7 Sportback, büyüleyici bir yapıya sahip. Twin-turbo V8 motor, 5.700-6700 d/d aralığında 560 hp gibi olağanüstü bir güç üretimi sunuyor. Aynı motor, 1.750-5.500 d/d aralığında 700 Nm sabit tork üretiyor.

RS 7 Sportback 0’dan 100 km/s hıza sadece 3,9 saniyede ulaşabiliyor. Audi, standart konfigürasyonunda, maksimum hızı 250 km/s ile sınırlandırıyor. Bu performansa rağmen, serisinin bu en yeni modeli, 100 km’de yalnızca ortalama 9,8 litre yakıt tüketiyor. Bu rakam, inovatif ısı yönetim sistemi gibi teknolojiler sayesinde gerçekleşiyor.

Silindir kapatma (COD) sistemi, yeni Audi RS 7 Sportback’in verimliliğini artıran en ilerici teknoloji olarak öne çıkıyor. Sistem düşük yük ve motor hızlarında, 2, 3, 5 ve 8 numaralı silindirlerin valflerini otomatik aktüatörler aracılığıyla kapatarak bu silindirleri devre dışı bırakıyor. Bu durumda 4.0 TFSI motor, sürücü yeniden hızlanarak gücü artırana kadar dört silindirli bir motor gibi çalışıyor. Böylece verimlilik artıyor.

Standart olarak sunulan sekiz ileri tiptonic şanzıman, özel olarak Audi RS 7 Sportback’in sportif karakterine göre tasarlandı.

Standart olarak quattro sürekli dört çeker ile birlikte sunulması, RS 7 Sportback’e çekiş gücü ve sürüş güvenliği konusunda iki çeker sistemli rakiplerine karşı mutlak bir üstünlük sağlıyor. Dinamik tork kontrolüne sahip quattro, viraj alma limitinde tekerleklere uygulanan fren kuvvetini minimuma indirerek ve tekerleklerin üzerindeki yükü azaltarak diferansiyelin çalışmasını destekliyor. Audi aynı zamanda arka aks için isteğe bağlı olarak bir sportif diferansiyel sunuyor. quattro spor diferansiyel, tekerleklere gücü aktif bir şekilde dağıtmak için iki süperpozisyon dişlisini aynı anda kullanıyor.

Sportif bir coupe’nin dinamik karakteriyle mükemmel şekilde uyum sağlayan havalı süspansiyonuyla yeni RS 7 Sportback hem sportif hem de konforlu bir otomobil olarak öne çıkıyor. RS’nin adaptif havalı süspansiyonu sayesinde gövde 20 milimetre alçaltıldı. Sunulan özelliklerden biri de adaptif süspansiyon sistemi. Sistem, süspansiyonun vereceği tepkiyi yolun durumuna, sürücünün sürüş tarzına ve Audi Drive Select sürüş seçimi sisteminde tercih edilen sürüş moduna göre ayarlayabiliyor.

Audi ayrıca havalı süspansiyona alternatif olarak, Dinamik Sürüş Kontol Sistemine (DRC) sahip spor süspansiyon sunuyor. İsteğe bağlı olarak Audi Drive Select sürüş seçim sistemine entegre edilebilecek bir diğer özellik ise, kademesiz olarak yükseltilebilen ve oranı ayarlanabilen dinamik direksiyon. Dinamik direksiyonun özellikleri, standart olarak sunulan elektromekanik direksiyonun özellikleri gibi RS 7 Sportback için özel olarak tasarlandı.

Audi RS 7 Sportback’in gövdesi, alüminyum, yüksek dayanımlı ve ultra-yüksek dayanımlı çelikten yapılmış birçok bileşen içeriyor. Gövdenin yüksek sertlik oranı, hassas bir çalışmanın ve mükemmel bir işçiliğin sonucunda ortaya çıkıyor. Ayrıca aracın kabini dışarıdan gelen gürültüleri engelleyen sessiz bir yapıya sahip.

Audi RS 7 Sportback’in coupe tasarımına eklenen bir dizi özel tasarım detayı, ona sportif bir karakter kazandırıyor. Bunlar arasında dikkat çekici tamponlar, yüksek parlaklığa sahip siyah on ızgara ve mat alüminyum ek parçalar yer alıyor. Aracın arka kısmındaki güçlü görünümlü rüzgarlık ve iki adet büyük oval egzoz borusu çıkışı göz dolduruyor.

Audi RS 7 Sportback’in zarif tasarımı, aracın kokpitine de yansıyor. Göstergelerin yüzeyleri siyah, rakam çizgileri beyaz, kadranlar ise kırmızı renkte sunuluyor. Diğer bir özellik ise devir göstergesindeki üç boyutlu RS 7 logosu. Ayrıca anahtar, orta kısmı düz üç kollu direksiyon simidi, aydınlatmalı kapı eşikleri, MMI ve sürücü bilgilendirme sistemlerinin ekranları da RS amblemini taşıyor. RS spor koltuklar belirgin kol dayama destekleri, entegre koltuk başları ve RS 7 logolarıyla standart olarak sunuluyor. Koltuklar alternatif olarak siyah veya ay gümüşü rengindeki yüksek kalite Valcona deriyle de kaplanabiliyor. Bagaj kapasitesi arka koltuk sırtlıklarının pozisyonuna bağlı olarak 535 ila 1.390 litre arasında değişebiliyor.

Audi RS 7 Sportback geniş bir standart ekipman listesine sahip. Bunlar arasında yukarıda belirtilen sistemlere ek olarak, Xenon plus farlar, Audi pre sense front (çarpışma önleme) sistemi ile birlikte sunulan adaptive cruise kontrol sistemi, Audi Lane Assist, gece görüş asistani gibi sistemler bulunuyor. Bang & Olufsen Gelişmiş Ses Sistemi, ses modül serisinin en gelişmiş sistemi olarak sunuluyor.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir