Araç muayenesinde en fazla kaçak traktör ve motosikletlerde!

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlediği standartlarda tüm ülke çapında araç muayene hizmeti veren TÜVTURK Araç Muayene İstasyonları, traktörlerin yüzde 74’ünün ve motosikletlerin de yüzde 80’nin muayeneye gelmediklerini açıkladı.

Dünya standartlarında araç muayene hizmeti vererek trafik güvenliğine büyük katkı sağlayan TÜVTURK, ülkemizdeki traktörler ve motosikletler ile ilgili çarpıcı sayılar paylaştı. Ülkemizde kanunlara göre traktörler üç yılda bir muayeneye gelmek zorunda. TÜVTURK’ün açıklamasında 2011 yılında, trafiğe kayıtlı 1,4 milyon traktörün 449 bininin muayeneye gelmesi gerekirken, sadece 115 bin traktörün muayeneye geldiği ve muayene kaçağı oranının da yüzde 74 olarak hesaplandığı ifade edildi.

Motosikletlerde de durum aynı

İlk üç yılın sonunda ve sonrasında her iki yılda bir muayene zorunluluğu olan motosikletlerde de durumun benzer olduğunun ifade edildiği açıklamada, 2011 yılında trafiğe kayıtlı 2.5 milyon motosikletin 1 milyonunun muayeneye gelmesi gerekirken, sadece 194 bin motosikletin muayeneye geldiği, muayene kaçağı oranının yüzde 80 olarak ortaya çıktığı belirtildi. Açıklamada, muayenesi yapılan traktörlerin 33 bin, motosikletlerin 44 bin adedinin ağır kusurlu olarak tespit edildiği, yapılan tekrar muayeneleri sonucunda trafik güvenliğini tehlikeye atmalarının önüne geçildiği bilgisi verildi.

Araç sahipleri yasal yaptırımla karşı karşıya kalabilir

2012 yılında her iki araç cinsinde muayeneye gelmeme konusunda aynı eğilimin devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, muayenesiz araçların hem araç sahipleri hem de trafikteki tüm bireyler için bir risk oluşturduğu vurgulandı. Araç muayenesi yaptırmamanın birçok yasal yaptırımı olduğunun da hatırlatıldığı açıklamada, gecikmelerde muayene ücretinin aylık yüzde 5 fazla ödemeyi gerektirdiğine, kontrollerde muayenesiz olduğu tespit edilen araçlar için trafik cezası düzenlendiğine ve bu araçların trafikten men edilebildiğine dikkat çekildi.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir