Allianz, sürücüleri zorlu hava koşullarına karşı uyarıyor!

Dünyanın önde gelen sigorta şirketlerinden Allianz, zorlu mevsim koşullarında ortaya çıkan ve kazalara neden olabilecek durumlara karşı önlemler sunarken, sürücüleri sonbahar ve kış aylarında yaşanan yoğun sis, ıslak ve kaygan zemine karşı uyarıyor.

Allianz’ın, sürücülere özel hazırladığı kış sürüş rehberinde sonbaharla birlikte gelen sis ve yağışların trafik kazalarına yol açan nedenler arasında ilk sırada yer aldığı belirtiliyor. Rehberde yer alan diğer kaza nedenleri arasında süratli araç kullanımı, sert frenleme ve manevra sırasında yoldan savrulma yer alırken, kaymalar da trafik kazalarına neden olan unsurların başında geliyor. Sürüş tekniklerinin de bulunduğu rehberde, deneyimsiz sürücüler, zorlu kış koşullarında daha dikkatli olmaları ve kurallara uymaları yönünde uyarılıyor. Sürücülerin özellikle sonbahar ve kış aylarında daha yorgun olduğuna dikkatleri çeken rehberde, havanın erken kararıyor olmasının sürücülerin görüş mesafesinin azalmasına neden olduğu belirtiliyor. Allianz, sürücülere yolculukları kısa olsa bile olumsuz bir olay yaşamamaları için öncelikli olarak araç bakımlarını yaptırmalarını tavsiye ediyor ve seyir halindeyken kontrollü olmaları konusunda önerilerde bulunuyor.

Takip mesafesinin önemini vurgulayan Allianz, sürüş esnasında araçlarının farlarının açık olmasını öneriyor ve görüş mesafesinin azaldığı durumlarda dörtlü flaşörlerin kullanımı ile yol çizgilerinin takip edilmesinin öneminin altını çiziyor. Sisli ve yağmurlu havalarda takip mesafesinin korunması ve sis lambalarının doğru yer ve zamanda kullanılması da hayati önem taşıyor. Gece ve sisli havalarda görüş mesafesinin azalmasının yanı sıra, sürücülerin yorgun veya dikkatsiz olmaları da kazalara neden olabiliyor. Allianz, sürücülere yorgunluklarını önlemek ve dinç olmak için iki saatlik periyotlarla dinlenmelerini ve zinde tutan içecekler tüketmelerini tavsiye ediyor.

Kış mevsiminde yağışlı havalarda ıslak zeminde araç kullanımı riskleri daha da arttırırken, lastiklerin hava basıncının doğru olması gerekiyor. Dikkate alınması gereken bir diğer unsur ise yazın yaz, kışın ise zorlu kış şartları için özel üretilmiş kış lastiklerinin kullanımı.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir