Pirelli’den 750 milyon litre yakıt tasarrufu

“Yeşil Performans” ilkesiyle üretim yapan Pirelli, dönme direnci azaltılmış çevreci lastikleri ile doğayı koruyor. Pirelli, dönme direncini yüzde 20 azaltarak yüzde 4 yakıt tasarrufu sağlayan çevreci lastikleri ile 2008 yılından itibaren ömürleri boyunca toplamda 750 milyon litre yakıt tasarrufu sağlayacak. Böylece karbondioksit salınımlarının azaltılmasıyla da yaklaşık 80 milyon ağaca eş değer bir oranda çevreye katkı sağlanmış olacak.

2008 yılından itibaren çevre dostu ürün yatırımlarına ağırlık veren Pirelli, çevre dostu lastikleri ile lastik ömürleri boyunca 750 milyon litre yakıt tasarrufu sağlarken, karbondioksit salınımlarının azaltılmasıyla yaklaşık 80 milyon ağaca eş değerde çevreye katkı sağlıyor. Sadece 2013 yılında satılan çevre dostu lastiklerle ise ömürleri boyunca yaklaşık 300 milyon litre yakıt tasarrufu elde edilmesi hedefleniyor.

Pirelli, lastiklerinin daha düşük dönme direnci ve buna bağlı olarak düşük yakıt tüketimi sağlaması için her yıl cirosunun yaklaşık %3’ünü yani yaklaşık 180 milyon Euro’yu Ar-Ge çalışmaları için harcıyor.

Otomobil lastikleri %20, ağır vasıta lastikleri %35 oranında yakıt tüketimine etkili

Türk Pirelli CEO’su Mete Ekin: “Pirelli olarak ilk hedefimiz performans bütünlüğü ilkesinden ödün vermeden üretim sırasında ve kullanım sırasında çevreye olan etkileri minimum düzeyde tutmaktır.  Lastikler binek araçlarda %20, ağır vasıtalarda ise %35 oranında yakıt tüketimine etki etmektedir. Bunu göz önünde bulundurarak Cinturato çevre dostu serimiz ile daha düşük yakıt tüketimi ve daha uzun kilometre performansı sunan lastikleri tüketicilerimizin kullanımına sunuyoruz. 2008 yılından itibaren çevreci özellikleri ile daha da geliştirdiğimiz Cinturato serisinin üretimini “Yeşil Performans” stratejimize paralel olarak, üretim süreçlerinde çevresel sürdürülebilirlik kriterlerinden ilham alarak İzmit fabrikamızda gerçekleştiriyoruz. İzmit tesislerimizde tüm süreçlerde enerji, su verimliliği, karbondioksit gibi tehlikeli gazların salınımının azaltılması, atık yönetimi, arıtma tesisi ve ömrünü tamamlamış lastiklerin geri kazandırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Pirelli olarak 2009’dan bu yana 2 milyon metreküpten daha az su kullanılırken, CO2 emisyonları 2009’la kıyaslandığında %5 azaldı. 2015 yılında ise CO2 emisyonlarının %15, su tüketiminin ise %70 oranında azaltılmasını hedefliyoruz. Artık tüketiciler bir ürün alırken maliyet fırsatından çok o ürünün kendilerine olan faydasına ve çevreye olan faydalarına daha fazla önem veriyor. Bu da firmalar açısından inovasyonu tetikliyor ve çevreye ve topluma yararı olan ürünlerin geliştirilmesini sağlıyor. Sürdürebilir bir dünya için ise firmaların ve toplumların üzerine çok fazla sorumluluk düşüyor” dedi.

Pirelli Cinturato P7 ile yüzde 5 yakıt tasarrufu

Pirelli’nin çevre dostu ürün serisinin son üyesi ve AA etiketine sahip Cinturato P7 Blue,  ıslak zeminde “B” ile etiketlenen bir lastikle karşılaştırıldığında 2,6 metre kadar daha kısa fren mesafesi ve dönme direnci “C” olarak etiketlenen bir lastikle karşılaştırıldığında %23 oranında daha az dönme direnci sunuyor. Böylece Cinturato P7 Blue ile yılda %5,1 yakıt tasaruffu elde edilirken 200TL’nin üzerinde tüketicilerin ekonomisine katkıda bulunuluyor.  Cinturato P7 Blue, yılda 15 bin kilometrede 52 litre yani %5,1 düşük yakıt tasarrufu sağlarken karbondioksit salınımını ise 123.5 kg azaltıyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir