Akaryakıta yerli biyodizel ve biyoetanol ilavesi gündemde

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK), 2013’ten itibaren akaryakıtta yerli katkı ilavesinin her yıl kademeli olarak artırılmasına ilişkin düzenlemesi çerçevesinde, gerekli olacak biyoetanol ve biyodizel üretimi için öncelikle mısır, kanola ve aspir üretiminin artırılması gerektiği belirtiliyor.
EPDK, geçen hafta aldığı bir kararla, akaryakıta tarımsal ürün katkısını zorunlu hale getirmişti. Yetkililerden alınan bilgiye göre, biyoetanol üretimi için en verimli ve birim alkol maliyeti en düşük bitki şeker pancarı ve mısır, biyodizel üretimi için ise en verimli bitki kanola ve aspir.
Türkiye’nin 2010 yılındaki benzin tüketimi 2,1 milyon ton, motorin tüketimi ise 16 milyon metreküpü geçiyor.
Türkiye’nin yıllık 18 milyon tona yaklaşan şekerpancarı üretimi dikkate alındığında, biyoetanol üretimi açısından sorun bulunmadığını kaydeden uzmanlar, bu ürüne ilişkin fiyatlarda olumsuzluk yaşanmasının beklenmediğini ifade ediyor.
Uzmanlar, biyodizel üretimi için en verimli bitkinin kanola ve aspir olduğunu belirtiyorlar. Yüzde 1’lik karışım için yaklaşık 400 bin ton, yüzde 2’lik karışım için yaklaşık 800 bin ton, yüzde 3’lük karışım için 1,2 milyon ton kanola üretilmesi gerekiyor.
Biyodizel ve biyoetanol üretiminin yeterli düzeyde yapılmasını sağlamak ve söz konusu tarım ürünlerinde spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmek için, “sözleşmeli üretim” yapılabileceğini kaydeden yetkililer, bu çerçevede kanola ve aspir üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.
Yetkililer, Türkiye’nin yıllık 1,5 milyon ton biyodizel üretimini yapabilecek kurulu kapasitesinin bulunduğunu belirttiler.
AA, haberturk

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir