Acil ulaşım yollarını kurtarma planı: “Ücretli ve kontrollü otopark”

11 Haziran 2011 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) yeni düzenlemeyle birinci derece acil ulaşım yollarına park yasağı getirdi. Bu yasak kapsamında birinci derece ulaşım yolları üzerinde bulunan ücretli otoparkların UKOME kararları ile kaldırıldığı bildirilerek, ana arterlerde bulunan bu yollara park eden araçlara İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından yasal işlem uygulanacağı ifade edildi.  Açıklamada, Avcılar’da Reşitpaşa, Beykoz’da Sahip Molla, Fatih’te Akdeniz, Fevzipaşa, Macar Kardeşler, Oğuzhan, Büyük Reşitpaşa, Kadıköy’de Söğütlüçeşme, Ataşehir’de Kayışdağı, Maltepe’de Atatürk, Pendik’te Namık Kemal, Sarıyer’de Köybaşı, Üsküdar’da Hakimiyeti Milliye ve Selmanıpak caddelerinde İSPARK tarafından yürütülen ücretli otopark işletmeciliğinin sonlandırılacağı bildirildi.

25 Haziran 2012 tarihinde “Evin önüne parka son!” konulu haber metninin içerisinde yer alan “Fatih Fevzipaşa Caddesi esnafı, ISPARK’ın geri dönmesini istiyor” konusu otoguncel olarak dikkatlerimizden kaçmadı. Haberde Fatih’in ana caddesi olan Fevzipaşa Caddesi’nde iki sıra araç olduğu, çekicilerin vatandaşın aracını çektiği ve durumun Fevzipaşa Caddesi’ndeki esnafın mağduriyetine neden olduğu belirtiliyordu. Otoguncel olarak bizde durumu konunun uzmanına Dr. Abdullah Demir’e sorduk.

Demir sorunun, “temelde şehircilikte maalesef ulaşımın ve otoparkın hep en son düşünülmesi ve trafiğin bir sonuç olduğunun gözardı edilmesinden kaynaklandığını belirti”. Bu durum AVM’lerin ve gökdelenlerin/rezidansların inşasında kendini daha baskın olarak göstermektedir. Sonrasında bu tür problemlerin çözümünün ulaştırma uzmanlarından beklenmesi onlara da bir zulüm. Acil ulaşım yollarındaki ücretli otopark uygulamasına son verildiğinde zaman İSPARK bu konuya direnmeye çalıştı. Bunu yaparken olacaklar biliniyordu. Çünkü bir bakiye vardı. Aslında kamuoyuna anlatılabilecek çok şeyler de vardı. Anlatılmasına müsaade edilmeden bir habere istinaden birinci derece acil ulaşım yolları kontrolsüzlüğe de devredilmiş oldu. Bu uygulamanın üzerinden yaklaşık 1 yıl geçti. Peki ne oldu. Bir haber okuyoruz. Tarih 05 Haziran 2012. Gazete Milliyet. Yazar Mehveş Evin. Haber başlığı ise “Acil ulaşım yolunda park rezaleti”. Haberin içeriğinde ne yazıyor. Ücretli otopark uygulamasının kaldırılmasının birinci derece acil ulaşım yollarını işgalden kurtarmadığı…

Ne yapılmış oldu?

Zamanında İSPARK eski Genel Müdürü Sayın Kadir Gurbetci birinci derece acil ulaşım yollarına park yasağı getirilmesinin yanlışlığı için kamuya görev adına direnmeye çalıştı. Yani bir bakıma risk aldı. Haklıda yaptı. Çünkü zaman bu karara direnmenin haklılığını ortaya koyacaktı ve koyuyordu da. Bu minvalde şu anki Genel Müdür Sayın Mehmet Çevik’in konuyu gündeme getirmesi de isabetli olmuştur.

Acil ulaşım yollarında neler yapılabilir sorumuza Sayın Demir şöyle cevap verdi. “Acil ulaşım yolları da şehir hayatının bir gerçeği otoparklarda. Benim kanaatime göre kontrolsüz/işgal mantığına dayalı otopark yönetimi olmaktansa kontrollü/ücretli otopark uygulamasının olması daha tercihe şayandır. Ancak bu yollar için ek önlemlerin alınması da gerekli. Birinci derece acil ulaşım yollarında acil durumlarda B planı hatta bir C planı bile olmalı. Bu şehre karşı da bir sorumluluk. Bu minvalde valenin yapılabilmesi ve buralara park eden araçların buralardan hızla kaldırılabileceği çekici hizmetleri sunulması bu yolları daha kullanışlı kılacaktır. Mevcut durumda çok fazla bir çıkar yol yok. Şehir plansızlık üzerinden gelişmiş, büyümüş ve şişmanlamış. Şuan mevcut durumun en iyi yönetilmesi birinci derece acil ulaşım yollarında “B planı olan ücretli ve kontrollü otopark işletmeciliğinin yapılması, kontrolsüz halde bırakılmasından 10 kat daha evladır”.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir