5 başlıkta yakıt tasarrufu sırları…

Lastik Adam’dan yakıt tasarrufu sırları

Michelin’in Lastik Adamı daha temiz çevre ve daha ekonomik sürüş deneyimi için yakıt tüketimi ve enerji tasarrufuyla ilgili ipuçları veriyor. Sadece lastiğinizin hava basıncını kontrol ederek bile yakıt tasarrufu sağlamanız mümkün…

“Yeşil lastik” kavramının öncülerinden Michelin, yol güvenliğinin yanı sıra daha temiz çevre ve yakıt tasarrufuna yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Michelin, sürücülerin göz ardı ettiği basit ama enerji tüketiminde büyük etkileri olan ipuçlarını çeşitli platformlarda sürücülere anlatıyor. Böylece farkında olmadan fazladan harcadığımız enerjiyi azaltmayı hedefliyor. İşte Michelin’in Lastik Adam’ının güvenli, yakıt tasarruflu ve çevreci sürüş için önerileri:

* Ani hızlanmalar ya da yavaşlamalardan kaçının. Yüksek devirlerden uzak durup hızınıza uygun vitesle yolculuk ederek önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. “Yokuş aşağı inerken otomobilin vitesini boşa al, yakıt tasarrufu sağlarsın” gibi şehir efsanelerine uyup da asla can güvenliğinizi tehlikeye atmayın.

* Aracınızı çalıştırdığınızda rölanti süresini en aza indirin. Çünkü rölanti süresi de yakıt sarfiyatını önemli ölçüde etkiler.

* Yakıt tüketimini düşürmek için mevsim şartlarına uygun lastikleri tercih edin. Kış mevsiminde güvenlik önceliğiyle kış lastikleri takmalısınız. Kışın yaz lastikleri performans kayıplarına yol açacak, bu kaybı dengelemek için de daha çok gaza basmanız gerekecektir. Bunun anlamı ise daha fazla yakıt tüketimi olacaktır. Yaz aylarında da aynı şekilde kış lastiklerinizi değiştirerek enerji tasarrufu sağlamış olacaksınız.

* Lastiklerinizin hava basıncını mutlaka kontrol edin. Lastik hava basıncı ekonomik araç kullanımını doğrudan etkiliyor. Hava basıncı düştükçe lastiğin yuvarlanma direnci artıyor. Ortaya çıkan enerji kaybının motor tarafından dengelenmesi daha fazla yakıt tüketimine neden oluyor. Eksik hava basıncı lastiklerde hızlı aşınmaya da yol açarak, lastik ömrünü yüzde 30’a varan oranda azaltıyor. Düşük hava basınçlı lastiğin can güvenliğinizi olumsuz etkileyeceğini de unutmayın.

* Kullanım ömrü tamamlanmış lastiklerinizi hemen değiştirin. Lastiklerinizin diş derinliği yasal limit olan 1.6 mm’nin altına düştüğünde, hareket esnasında yol tutuş ve performansında kayıplara yol açacaktır. Bu durumda lastikten kaynaklanan performans kaybının giderilmesi içinse yine fazla yakıta gereksinim duyacaksınız.

“Yakıt tüketiminin % 20’si lastikten kaynaklanıyor”

Michelin Pazarlama Direktörü Sertan Akçagöz, lastik kullanımı ile enerji tasarrufu ve çevre duyarlılığı arasındaki ilişkiden yola çıkarak Michelin’in bu konuda izlediği politikayı şöyle açıkladı:

“Michelin olarak 120 yılı aşkın deneyimimizle performans bütünlüğünden ödün vermeden referans lastikler üretiyoruz. Yaptığımız tüm çalışmalarda yakıt tüketimini en aza düşürmeye odaklanıyoruz. Düşen yakıt tüketiminin etkisiyle çevreye salınan karbondioksit (CO2) oranında da ciddi düşüşler sağlanıyor. Sürücüler yakıt tüketiminin % 20’sinin lastikten kaynaklandığını unutmamalı. Düşük yuvarlanma direnci olan lastiklerle yakıt tüketimini azaltmanız mümkün. Ama iyi bir lastiğin yanı sıra kullanım ve sürüş stilinizi değiştirerek ekstra enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Michelin lastikleriyle son 20 yılda 16,4 milyar litrelik yakıt tasarrufu sağladık. Aynı zamanda karbondioksit salınımını 41 milyon ton azalttık.”

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir