3M teknolojisi İTÜ Güneş Arabası’nda

İnovasyonun devi, teknolojinin öncüsü 3M Türkiye’den İTÜ Güneş Arabası projesine destek…

Yaratıcılığı teşvik eden işbirliği kültürüne sahip ve hayatı kolaylaştıran çok çeşitli teknolojilere ilham veren 3M Türkiye, üzerinde bulunan güneş panelleri ile güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren İTÜ-GAE takımının Güneş Arabası” projesine destek verdi. Geliştirdiği ürünlerle gündelik hayatta kolaylıklar ve farklılıklar sağlayan teknoloji şirketi 3M Türkiye, çevreci araç teknolojileri ile ilgilenen İTÜ-GAE takımına endüstriyel uygulamaları yakında tanıma ve bunu güneş arabasına uygulama fırsatını sağladı. Araca uygulanan teknoloji dışında, uygulamalar sırasında iş güvenliği açısından da 3M Türkiye’nin standartlarını projelerine yansıtma olanağı yakalayan İTÜ-GAE takımı; aracı teknolojik açıdan en iyi şekilde hayata geçirirken diğer yandan da yapım sırasında oluşabilecek iş kazalarından korunmuş oldu.

Projeyi yakından takip ederek, projeye her aşamada destek sağlayan 3M Uzman Teknik Mühendisi Volkan Barutçu konuyla ilgili olarak“3M ürün grubunda yer alan çok farklı ürünler ile farklı teknolojilere ait yeniliklerimizi, İTÜ’nün güneş arabası projesinde kullandık. Özel yapıştırıcılardan, farklı aşındırıcılara, elektronik devre elemanlarından, atölyedeki çalışma esnasında öğrencilerin iş güvenliğini sağlayacak malzemelere kadar çok farklı alanlarda ürünler tedarik ettik. Ayrıca, proje ekibini yeni teknolojiler ile tanıştırarak öğrencilerin vizyonlarını geliştirdik. Bu çalışmanın hem inovasyonu her platformda destekleyen 3M Türkiye,  hem de İTÜ’nün geliştireceği güneş arabası ekibi için gelecek vaat eden bir birliktelik olduğuna inanıyoruz” dedi.

Güneş Arabası üç yüz kilometre gidebiliyor…

Araç üzerinde panellerden elde edilen enerjiyi ve akünün enerjisini kullanmak üzere depolayan akü sistemi bulunuyor. Güneş olmadığında araç akü sistemindeki enerjiyi kullanıyor. Araç saatte ortalama seksen kilometre hızla üç yüz kilometre boyunca gidebiliyor. Sabit mıknatıslı hub motor kullanılan araç, statoru çevreleyen lastikle birleşmiş bir rotora sahip. Bu rotorun dönmesiyle tekerlekler dönüyor, araç ortalama saatte seksen kilometre hızla giderek yüz kilometrede 0,15 lira harcıyor.

3M, yıllardır yeşil enerjiyi destekliyor…

3M, küresel olarak her yıl 1 milyar dolardan fazla kaynak ayırdığı Ar-Ge çalışmaları kapsamında yeşil ürün gelişimine yatırım yapıyor ve çevreye duyarlı çözümler üretiyor. 1970 yılında çevre bölümünü kurarak enerji yönetimi programını başlatan 3M, çevre politikasını belirleyerek Çevre Kirliliğini Önleme Programı’nı hayata geçirdi. 2009 yılında ise bünyesinde “Yenilenebilir Enerji Bölümü” kuruldu ve “en yeşil ekip” olarak anılan bu bölüm, güneş ve rüzgârdan yenilenebilir enerji üreten şirketlere uygun ürünler geliştiriyor, enerjinin korunmasını sağlayan ürünler tasarlıyor, bio-yakıt üzerine Ar-Ge çalışmaları yürütüyor.

3M Türkiye, bu projeden önce de Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Rüzgâr Enerjisi Arabası ve Sakarya Üniversitesi’nde Güneş Arabası projelerine destek vermişti. Volkan Barutçu gelecekte söz konusu olabilecek destekler için, “3M Türkiye olarak asıl amacımız bu desteği kültür haline getirip bu tür üniversite işbirliklerini ve çevreci davranışları desteklemek. Üzerinde çalışılan bu araç, İTÜ tarafından geliştirilen beşinci nesil güneş arabası. Bu araçların daha nicelerinin yapılmasını temenni ediyoruz. Amacımız hem geleceğin mühendislerine hem de geleceğin çevreci teknolojilerine sürekli olarak destek verebilmek” dedi.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir