2013 yılında Ford Otosan 80 patent başvurusu ile sektör lideri oldu

Ford Otosan 100 yıllık Ar-Ge ve üretim şirketi olma yolunda ilerliyor

Patent başvurusu sahibi çalışanların ödüllendirildiği törende konuşma yapan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, 2013 yılında 73 milyon dolarlık mühendislik ihracatı gerçekleştirdiklerini dile getirerek, “Sürekli geliştirmeye ve inovasyona yönelik çalışmalarımız, 100 Yıllık Ar-Ge ve üretim şirketi olma hedefimize sağlam adımlarla yürümemizi sağlayacak” dedi.

Türk Patent Enstitüsü’nün “2013 yılında En Çok Yerli Patent Başvurusu Yapan Firmalar” sıralamasında 80 başvuru ile otomotiv sektöründe birinci, Türkiye genel sıralamasında ise ikinci sırada yer alan Ford Otosan, patent başvuru sahibi çalışanlarını ödüllendirdi. Vehbi Koç Vakfı Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine; Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Faruk Sakin, Ford Otosan yöneticileri ve çalışanları katıldı.

Törende bir konuşma yapan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına büyük önem veren ve Türkiye’nin ilk ‘Fikri Haklar Stratejisini’ oluşturan Koç Topluluğu’nun ardından ikinci özel sektör kuruluşu olarak 2013 yılında Ford Otosan’ın da Fikri Haklar Stratejisi’ni oluşturarak kendi sektöründe bir ilke imza attığını belirtti.

Yenigün sözlerini şöyle sürdürdü: “Ford Otosan’ın Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında olmasını, Otosan’ın kuruluş yıllarından itibaren Ar-Ge faaliyetlerine başlamasına borçluyuz. Kuruluşumuzdan itibaren sadece üretmek değil, nasıl ürettiğimizle ilgili düşünerek ve geliştirmeye odaklanarak faaliyetlerimizi yürütüyoruz. 2013 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 38 oranında bir artış ile 73 milyon dolar mühendislik ihracatı gerçekleştirdik. Sürekli geliştirmeye ve inovasyona yönelik çalışmalarımız, 100 yıllık Ar-Ge ve üretim şirketi olma hedefimize sağlam adımlarla yürümemizi sağlayacak. Türkiye otomotiv endüstrisine ve Ford Otosan’ın gelişimine verdikleri destek için başta TÜBİTAK olmak üzere, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nın ilgili tüm birimlerine ve Ford Otosan’ın Ar-Ge faaliyetlerini yürüten tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.”

TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Faruk Sakin ise konuşmasında yenilikçi yaklaşımlar, yeni ürünler, inovasyon ve Ar-Ge fikrine katkı sağlayanların, insanlık tarihinde büyük iz bırakacağını söyledi. Ford Otosan’ın Ar-Ge çalışmalarına verdiği önem ile özel sektörde ayrı bir konuma sahip olduğunu da belirten Sakin, “Ford Otosan Ar-Ge merkezinden tüm dünyaya kuvvetli bir sinyal göndererek Ar-Ge çalışmalarının merkezi olmuştur. Yakın gelecekte patent çalışmalarını katlayarak artıracağına inanıyorum. Ford Otosan’ın daha nice 100 yıllık çalışmalarında başarılarının artarak devamını gönülden diliyorum” dedi.

Bugüne kadar 436 patent başvurusuna sahip olan Ford Otosan, 2013 yılında 80 patent başvurusunda bulunurken 30 patentinin de tescilini gerçekleştirdi.

Ford Otosan Fikri Haklar Stratejisi

• Ar-Ge ve fikri haklar ilişkisini güçlendirip, yaratıcılığı ve yenilikçiliği artıran Ar-Ge faaliyetleri

çerçevesinde gelecek teknolojileri öngörmek ve uygulamaya geçirerek sektörde öncü olmak.

• Rakiplerin fikri haklarını ihlal etmeden yeni teknolojilerimizi koruyarak sektörde fark yaratmak.

• Ürün geliştirme ve Ar-Ge hedeflerimize uyumlu biçimde değerli fikri haklar portföyünü genişletmek.

• Uluslararası fikri haklar izleme ve ihlal takibini benimseyerek yenilikleri izlemek.

• İş hedeflerine uyumlu fikri haklar portföy yönetim sistemi oluşturmak ve lisans geliri elde etmek.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir