2012 yılında Mercedes 1 milyon otomobil üretecek

Alman otomobil firması Mercedes-Benz, dünya genelindeki fabrikalarında bu yıl, 1 milyon 38 bin otomobil üretmeyi hedefliyor.

Mercedes-Benz Türk tarafından otomobilin icadının 125. yılı dolayısıyla düzenlenen “Otomobilin Tarihine Yolculuk” adlı program kapsamında Türkiye’den çok sayıda basın mensubu, Almanya’nın Stuttgart kentindeki Mercedes-Benz Untertürknheim Fabrikası’nda bulunan test pistine gitti.

Basın mensupları, burada, uzman sürücülerin kullandığı son model otomobiller ile otobüs, tır, kamyon ve Unimog gibi araçlara binerek yapılan testlerin bir bölümünü izledi.

Yağışlı havaya rağmen özellikle otomobillerle yapılan yüksek hız denemelerinde, eğimli yollarda araç kontrolleri testinde, otobüs ve kamyonların engelli yollardaki performanslarında basın mensupları oldukça heyecanlı dakikalar yaşadı.

Firmanın prensibi gereği fotoğraf makinesi, kamera ve cep telefonlarının alınmadığı test pistindeki programın ardından basın mensupları, Mercedes-Benz Sindelfingen Otomobil Fabrikası’nı gezdi.

 

Monaco’dan Büyük Alana Sahip Fabrika

1915 yılında kurulan ve ilk etapta uçak motoru üretilen fabrikada 2009 yılında 320 bin otomobil imal edilirken, geçen yıl bu rakamın 460 bine çıktığı, bu yıl ise 2009’a göre yüzde 50 artışla 480 bine ulaşacağı belirtildi.

Mercedes-Benz’in dünya genelindeki fabrikalarında ise geçen yıl 1 milyon 28 bin adet otomobil üretilirken, bu yıl 1 milyon 38 bin rakamının yakalanması hedefleniyor.

Günde ortalama 2 bin 200 adet, her 27 saniyede ise bir otomobilin üretildiği fabrikada 4 binden fazlası Türk olmak üzere 60 ülkeden 36 bin kişi çalışıyor.

Firmanın dünya genelindeki çalışan sayısı ise 270 bin kişiyken, bunların 140 bini Almanya’da istihdam ediliyor.

 

C Serisinin Üretim Hattı Gezildi

Sunumun ardından basın mensuplarına, Mercedes-Benz’in şu anda satışta olan C serisinin üretim hattı gezdirildi. Yetkililerin verdiği bilgilere göre, pres bölümüne günde bin 600 ton çelik ve 90 ton alüminyum giriyor. Günde 52 ton boyanın harcandığı fabrikada, otomobillere 7 kat boya yapılıyor.

Fabrikadaki üretimde robotların rolü dikkati çekiyor. Özellikle C serisinin yüzde 45’i robotlarla yapılırken, kalan kısmını işçiler tamamlıyor.

 

Türkiye’den Parça Alınıyor

Kaporta ağırlığı 377 kilogram olan bu modelde, 4 bin 826 kaynak noktası, 333 cıvata bulunurken, üretiminde 108 metre yapıştırıcı, 3,5 kilometre kablo kullanılıyor.

403 farklı kısımdan oluşan C serisi kadar birçok modelde firma, parçaların yüzde 20’sini kendisi üretiyor. Kalan yüzde 80’ini dünya genelindeki çok sayıda tedarikçisinden karşılıyor. Mercedes-Benz’e parça veren ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.
Fabrikada İklimlendirme Bölümü Açıldı

Birkaç gün önce ise fabrikada özel olarak tasarlanan iklimlendirme bölümü açıldı. Burada eksi 60’tan artı 40 dereceye kadar sıcaklık değişiklikleri ve 260 kilometre hıza ulaşan rüzgar oluşturularak, araçlar test ediliyor.

Özellikle henüz piyasa çıkmadığı için gizli tutulan yeni modellerin imalatının sürdüğü fabrikada, zırhlı araçların da üretilebildiği kaydedildi.

Kaynak: AA’dan Haber7.com’a alıntılanan “Mercedes 1 milyon otomobil üretecek” konulu yazıdan alınmıştır (24/07/2011).

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir