Arkadan itişli mi? Yoksa önden çekişli mi? Ya da her ikisi mi?

Değerli Okuyucum,
Bir aracın arkadan itişli, önden çekişli, 4×4 ya da AWD olması aracın üretim topolojisinin bir gereğidir. Üretici aracın tasarımında; konfor, çevre, ekonomiklik, kalite, aktif emniyet, dizayn ve pasif emniyet gibi faktörleri hedef müşteri kitlesinin ihtiyaç ve beklentilerine göre tasarlar. Önden çekişli araçlar; aktarma organlarında daha az sayıda hareketli aksamın bulunması, otomobili boydan boya kat eden şaftın (kardan milinin) bulunmaması ve gücün naklinin kolay olması, oturma bölümünün daha geniş yapılabilmesi, şanzıman ve diferansiyelin tek kutu içine yerleştirilmesi ile daha kompakt bir yapı, yağlamanın daha kolay olması ve aracın ağırlığının azalması gibi avantalara sahiptir. Ayrıca önden çekişli araçlarda, aracın virajlardaki savrulma davranışı ve normal sürüş koşullarındaki tepkileri daha kararlıdır. Bunun karşısında arkadan itişli araçlar, arkadan itildiği için kararlı gidişi daha zayıftır ve motor freni uygulamalarında ani vites küçültmelere daha yüksek risk faktörü ile cevap verirler. Aracın arkadan itişli olması aracın arkadan kayma eğilimini (oversteering) de arttırır.  
Özetle: Önden çekiş sistemi, yer ve ağırlık tasarrufu sağlar ve sürüş dengesini olumlu etkiler. Ancak ön lastiklerden hem gücün aktarılması hem de araca yön verilmesi beklenen bir tasarıma sahiptir. Bu işlem belli bir güç seviyesine kadar sorun çıkarmamaktadır. Ancak 200 HP ve üstü güçlerde arkadan itiş sistemi öne çıkmaktadır. Bu sistemlerde hem ön aksa düşen ağırlığın daha az olması hem de ESP gibi stabilite sistemlerinin yaygınlaşması arkadan itişli araçları yoldan çıkarmayı güçleştirmektedir. Optimum aktarma sağlamasına rağmen 4×4 ve AWD sistemler, daha ağır ve pahalı sistemlerdir. Ayrıca bu sistemlerin araçlara her zaman daha iyi bir dinamizm sağlamadığını da buraya not düşelim.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir