Proton’un Başarısının Arkasında Yatan Güç Nedir

Proton, bir otomobil üretici firması olması özelliğinin yanı sıra gerek Malezya’daki gerekse global platformda pek çok uluslar arası yarışlarda başarısını kanıtlamış ve oldukça iddialı konuma gelmiş bir markadır. Akla hemen şu soru geliyor tabiki ”Proton’ un motor sporlarındaki sayısız başarısının sırrı nedir?” aceba diye.

İlk önce hepimizin ortak cevabı olarak tabiki iyi bir takım çalışması, motivasyon, düzenli antremanlar, pilotların özel sağlıklı yaşam programları vb. hususları düşünüyoruz. Fakat işin aslı tabiki çok daha farklı. Bir markanın yada bir otomobilin başarısında kullanıcısından önce kendisi gelir yani herşeyden önce sahip olduğu ”teknoloji” gelir.

Formula 1‘de sayısız dereceye imza atmış LOTUS gibi bir markanın sahibi olmak ve dolayısı ile üstün LOTUS Formula 1 teknolojisine sahip olmak Proton’un birincil başarı kaynağıdır. Bazı şeyler vardır sonradan sahip olunmaz, doğuştan genetik olarak gelir ve nesiller boyu devam eder. İşte Proton’ un doğasında da üstün Lotus teknolojisinden aldığı bu eşsiz genler vardır. Konuyu biraz daha açacak olur isek bir Formula 1 aracından beklenen nedir diye, bu durumda en başta üstün yol tutuş ve sürüş hakimiyeti sunması gelir. İşte LOTUS’un Formula 1′deki başarısının sırrı da budur ve bu üstün özellik sadece Proton’un spor otomobillerine değil tüm Proton otomobillerine aynen kusursuz bir şekilde işlenmiştir.
Çünkü herkes Formula 1 pilotlarının sahip olduğu sürüş deneyimine yada ileri sürücülük tekniklerine sahip olmayabilir ve bu sebepledir ki bir Proton otomobilini kullandığınızda sürüş ve hakimiyetin sürekli sizde olmasını sağlayarak Proton standart bir otomobilden öte güvenliğinizi ve emniyetinizi sizden önce düşünür.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir