Heyecan fırtınasında dördüncü perde

Formula 1 tutkunları Avustralya, Malezya ve Çin’in ardından tüm dikkatini Bahreyn’e vermiş durumda. Sezonun dördüncü ayağı Bahreyn Grand Prix’si 20-22 Nisan 2012 tarihleri arasında Sakhir pistinde koşulacak. Pirelli Bahreyn’e PZero Yellow (yumuşak) ve Pirelli PZero White (orta sert) ile gidiyor.

İzmit’te bulunan Türk Pirelli fabrikasında ürettiği F1 P Zero ve Cinturato ile dünyanın en çok izlenen motorsporları etkinliği Formula 1’in tek resmi lastik tedarikçisi olarak önemli bir rol üstlenen Pirelli, Bahreyn Grand Prix’si hazırlıklarını tamamladı. Takımlar, 2012 sezonunun dördüncü yarışı olan ve 22 Nisan 2012 Pazar günü Sakhir pistinde koşulacak olan Bahreyn Grand Prix’sinde PZero Yellow (yumuşak) ve PZero White (orta sert) lastiklerle yarışacak.

Orta Doğu’daki çoğu pist gibi çölün ortasında bulunan Sakhir pistinde de aniden oluşan kum fırtınası nedeniyle piste her an kum yayılabiliyor ve lastiklerin yola tutmasını engelleyebiliyor. Fırtınanın ne zaman nereye kum taşıyabileceği önceden kestirilemiyor. Pirelli ekibi daha önce Sakhir pistinde gerçekleştirdiği en son testte oluşan kum fırtınası nedeniyle testi yarım bırakmak zorunda kalmıştı. Bu özellikleri ile Sakhir pisti çölün ortasındaki konumu ile Orta Doğu’nun en zorlayıcı pistlerden biri olarak öne çıkıyor.

HRT takımından Pedro de la Rosa; “Bünyesinde birçok 1, 2 ve 3. Vites dönüşü barındıran Sakhir pisti özellikle arka lastiklere yük bindiriyor. Aslında Bahreyn bu yönüyle lastikleri test etmek için iyi bir fırsat. Test pilotu olduğum dönemde Pirelli ekibiyle iki kere teste bu piste çıkmış ve çok keyifli dakikalar geçirmiştim. Lastikleri zorlayacak olan bir diğer nokta ise 320 km/s’den 70 km/s’ye, yani 7. vitesten 2. vitese düşmeyi gerektiren nokta. Keyifli bir yarış olacağından eminim” derken, Pirelli Motorsporları Direktörü Paul Hembrey “Bahreyn’de mücadele etmemiz gereken birkaç teknik sıkıntıyla karşı karşıyayız. Bir kere 30 derece sıcaklık söz konusu. Diğer yandan daha önce yaptığımız testlerden elde ettiğimiz bir veri tabanı var, ancak o tarihten sonra araçlar da lastikler de değişim geçirdi. Ayrıca bir süredir pistin kullanılmıyor oluşu pist yüzeyinin aşırı tozlu olabileceği gerçeğini beraberinde getiriyor. Söz konusu tozlu veya kumlu zemin stratejileri alt üst edebilir” dedi.

Sakhir pisti 5412 metre uzunluğa sahip. geçiş imkanı sunan farklı açılarda 15 viraj söz konusu. Küçük vitesteki keskin dönüşler arka lastikleri zorlarken, sadece 130 metre için 315 km/s’den 65 km/s’ye düşmek için yapılan frenaj ise ön lastikler üzerine yük bindiriyor. Lastiklere bu fren noktasında 5G’ye varan güç uygulanıyor. İngiltere’den taşınan 60.000 ton granit kaplanan yüzeyiyle temiz olduğunda yüksek tutunma kabiliyeti sunan pist aşınma konusunda orta seviye olarak sınıflandırılıyor. Üç zaferle Bahreyn’de en çok galibiyet alan isim Fernando Alonso iken onu takım arkadaşı Ferlipe Massa, Michael Schumacher ve Jenson Button takip ediyor. Pistin en kritik noktası olarak ise start finiş düzlüğünün sonundaki ilk viraj gösteriliyor. Bu virajı temiz geçmek ve sonraki sol virajı hatasız almak takip geden düzlüğe daha hızlı çıkmak anlamına geliyor. Pistin ilk virajı birçok pozisyonun kaybı ve kazanılmasıyla biliniyor.

 

 

 

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir