Alpine A110’un 50’nci yılını kutlayacak bir konsept otomobil

Alpine bu yıl 50. yılına giriyor ve bu olayı kutlamak için Renault, sadece performansa ve sürüş zevkine adanmış olan Renault Alpine A110-50 adlı konsept otomobili geliştirdi.
Bazı durumlarda bir ismin bıraktığı miras ulusal bir hazine gibidir. Alpine’in sahip olduğu DNA, Renault’nun sportif tutkusunu ve teknik uzmanlığını harmanlıyor.
Renault Alpine A110-50 konsept otomobili orijinal A110’un en karakteristik tasarım özelliklerini modern ve dikkat çekici bir şekilde yeniden yorumluyor.
Karbon elyaf gövdesi meşhur orijinal ‘Alpine Mavisi’ rengini tazeleyen ve yeniden yorumlayan yepyeni bir mavi tonuna sahip.
Renault Spor Teknolojilerinin herkesçe bilinen uzmanlığı altında üretilen Renault Alpine A110-50 konsept otomobili motor sporları dünyasının bir parçası. Aynı teknik platformu kullanarak Mégane Trophy’den elde edilen deneyimden fazlasıyla istifade ediyor.

“Bu konsept otomobili geliştirmek tam bir maceraydı. Yaratıcılık bakımından bir katalizör görevi gördü. İçinde bulunduğumuz zamanı ve Renault’nun motorsporlarına olan tutkusunu yansıtan bir konsept yapmak istedik. Bu yolda kalplerimiz ve duygularımız bize rehberlik etti.” Axel Breun, Konsept ve Show Otomobilleri Direktörü.

Ebedi bir tasarımın yeniden yorumlanması
Design Yann Jarsalle ve Konsept ve Otomobilleri Direktörü Axel Breun, ikonik bu otomobilin 50’nci yıl dönümünü kutlamak amacıyla orijinal tasarım ipuçlarını yeniden yorumlayarak Laurens van den Acker tarafından DEZİR isimli konsept otomobilde ortaya konan yeni Renault tasarım dilini de işin içine dahil ettiler. Söz konusu tasarım dili markanın gelecekteki modellerinde de kullanılacak. Özgüven dolu elmaslı yeni ön görünüm bu son derece alçak ve geniş otomobil için yeniden uyarlandı. Renault Alpine A110-50 günümüze ait bir otomobil; o, RENAULT’nun motor sporları tutkusunun vücut bulmuş hali.

“Ekipte yer alan herkes için Alpine konsept otomobili üzerinde çalışmak bir rüyanın gerçeğe dönüşmesi demekti. Bu otomobili, bir yandan onun mirasını koruyarak çağımıza uyarlamaya çalıştık” Laurens van den Acker, Kurumsal Tasarım Direktörü.

Alpine A110-50 konsept otomobil, orijinal A110’un en karakteristik tasarım özelliklerini aşağıdaki şekilde modern ve dikkat çekici bir şekilde yeniden yorumluyor:
– Bir heykeltıraşın elinden çıkmışa benzeyen zarif ve akıcı gövde formlarının, üzerinden havanın akıp gittiği lambalarla iyileştirilmesi.
– Tam LED sarı aydınlatma içeren teknolojik, fakat bir o kadar da nostaljik yarım kubbeli lambalar
– Arka orta bölümde yer alan motoru gözler önüne seren karakteristik 3D arka cam.
– Arka tekerlek kemerlerinin önünde yer alan her iki taraftaki hava girişleri. Sağ taraftaki açıklık şanzıman soğutması için; sol taraftaki ise motor içindir.
Faster tarafından üretilen karbon elyaf gövde meşhur orijinal ‘Alpine Mavisi’ rengini tazeleyen ve yeniden yorumlayan yepyeni bir mavi tonuna sahip. Açılan her panel en iyi GT’lerin dinamiklerini yansıtıyor; ön kaput öne doğru açılırken motor bölmesi kapağı ise arkaya doğru açılmakta. Kapılar ise makas hareketi yapıyor.

“Otomobil, hem tıpkı gibi çok kıvrımlı hem de yeni tasarım politikamızın üç kilit unsurunu vurguluyor: basit, duygusal ve dostane” Axel Breun.

Rekabet odaklı bir kokpit
Sürücü koltuğuna oturduğunuzda dikkatinizi hemen karbon elyaf eşikler çekecek.
Bu iki koltuklu otomobilin içindeki her şey siyah ağırlıklı olarak kaliteyi ve sportifliği yansıtıyor.
– Sürücü koltuğuna işlenmiş ‘Renault Alpine A110-50’ amblemi, Sabelt emniyet kemeri takımı ve farklı, çekici mavi tonları.
– Ön panel son derece düzenli. Renault Design tarafından yaratılan direksiyon simidi renkli ekran ve sürücüye ihtiyacı olan tüm bilgileri sağlamak amacıyla tek koltuklu Formula Renault 3.5 ile aynı teknolojiyi içeriyor.
– Yarış sürücüsü ekipmanları Sabelt tarafından sağlanırken, kask ise Ruby tarafından yaratıldı.

Gerçek bir prototip
Renault Spor Teknolojilerinin herkesçe bilinen uzmanlığı altında üretilen Renault Alpine A110-50 konsept otomobili motor sporları dünyasının bir parçası. Aynı teknik platformu kullanarak Mégane Trophy’den elde edilen deneyimden fazlasıyla istifade ediyor. Renault Alpine A110-50’nin sürücüler tarafından RENAULT DÜNYA SERİLERİNDE alkışlanan boru tipi şasisi daha da güçlendirildi ve geliştirildi. Motor bölmesindeki takla kafesi ve çerçevesi Tork Engineering atölyelerinde modifiye edilerek otomobilin, Mégane Trophy’den daha alçak olan yüksekliğine göre uyarlandı. Dijital tasarım çalışması Renault Design, Koller ve Etud Integral tarafından yürütüldü. Nihai montaj ise Protostyle tarafından gerçekleştirildi.
Nihai ağırlık dağılımı ön tekerlekler üzerinde %47.8’lik bir oranla ideale yakın bir değerde.
Bu konsept otomobil, servis işlerini kolaylaştırmak için entegre pnömatik krikolar içeriyor. Dayanıklılık yarışlarında görülen sistemlerden doğrudan alınan bu teknoloji lastiklerin son derece hızlı bir biçimde değiştirilmesine imkân tanıyor.

Zarafeti ve aerodinamik verimliliği bir araya getiren sıra dışı bir otomobil
Renault Alpine A110-50 konsept otomobilin verimliliği büyük oranda zemin etkisi ile oluşuyor. Ön kısımda, tampona gizlenmiş olan bir hava yarıcı ciddi aerodinamik bastırma kuvvetleri yaratıyor. Arkada yer alan bir difüzör ise zeminin altındaki hava akışını hızlandırıyor. Bu nedenle zemin etkisi otomobilin bastırma kuvvetinin üçte birinden fazlasına denk geliyor; geri kalanı da ayarlanabilir arka kanatla elde ediliyor.
Bu hava akışının araştırılması ve tasarlanması, özellikle F1’de kullanılan en son teknoloji Hesaba Dayalı Sıvı Dinamikleri (CFD) kullanılarak gerçekleştirildi. CFD, bir sıvının hareketlerinin ya da etkilerinin araştırılması ve sıvıya hükmeden formüllerin sayısal ortamda çözülmesi ile ilgilidir. Söz konusu teknik Renault Spor Teknolojileri tarafından aerodinamik özelliklere ince ayar yapmak ve Yeni Mégane Trophy’nin davranışlarını incelemek üzere kullanıldı.

Örnek bir yol tutuşu
Renault Alpine A110-50’nin dingil mesafesi Mégane Trophy (2,625mm) ile aynı. Tekerlek izi ise önde 1,680mm ve arkada 1,690mm ile çok hafif daha geniş.
Tek bir merkezi somuna sahip 21-içlik jantlar bu araca özel yapıldı ve karayolu onaylı Michelin lastikler ile donatıldı.
Sachs amortisörler sıkıştırma ve uzatma bakından ayarlanabilmekte olup, alt süspansiyon üçgen koluna doğrudan takılmışlardır. Çok çeşitli ayar seçenekleri mevcut: kastor, kamber ve hizalama, sürüş yüksekliği, denge çubuğu.

Fren mesafesi
Renault Alpine A110-50’nin frenleme kapasitesi performansı ile örtüşüyor. Önde, büyük 356mm-çaplı çelik diskler altı pistonlu kaliperler tarafından yavaşlatılıyor. Arkadaki diskler ise 330mm çapında ve kaliperleri dört pistonlu.

Mekanik mükemmellik
Mégane Trophy ile aynı teknik platform üzerinde inşa edilen Renault Alpine A110-50 konsept otomobili, aynı temel teknik özellikleri ön plana çıkarıyor.

Arka orta konumda yer alan Renault V4Y motor bloğu, 3.5 litrelik 24-valfli 400bg V6 güce sahip. Krank muhafazası (yarı ıslak), hareketli parçalar (pistonlar, bağlantı çubukları, krank mili), valf takımı (kam milleri ve valf yayları) ve egzoz sistemi üretim modellerinde yer alan versiyonlarla karşılaştırıldığında son derece özeldir.

Emme manifoldu tavana monte edilmiş olan yeni bir hava emiş ağzı ile besleniyor söz konusu gelişme motorun güç bandını genişletiyor ve her motor devrinde ilave beygir gücü kazandırıyor. Motor haritalaması tüm bu modifikasyonlara uyacak şekilde optimize edildi.

F1-tipi şanzıman
Renault Alpine A110-50 konsept otomobilde yarı otomatik altı vitesli sıralı şanzıman bulunuyor. Aynı zamanda, debriyaj pedalı veya direksiyon simidi üzerinde yer alan bir kumanda kolu ile kontrol edilen çift plakalı debriyaj da içeriyor.
Şanzıman, motorun arkasına uzunlamasına bir şekilde yerleştirildi ve ayarlanabilir ön yüklemeli sınırlı kaymalı diferansiyel (diskler ve rampalar) ile donatıldı.
Serametalilk çift plakalı debriyaj bu araca özgü. Vites küçültürken otomatik olarak devreye girer ve hem hızlı hem de güvenilir vites değişikliklerini garantiler.

Renault Alpine A110-50’nin kalbindeki bir kara kutu
Magneti-Marelli tarafından sağlanan Marvell 6R elektronik kontrol ünitesi motor yönetimi, şanzıman kontrolü ve veri toplanmasına ilişkin fonksiyonları yerine getiriyor.

Daha da doğru veri toplama
Renault Alpine A110-50 tarafından toplana bütün veriler Wintax yazılımı versiyon 4 kullanılarak analiz ediliyor. Wintax 4 sayesinden 50’den fazla parametre analiz edilebilmekte: motor hızı, vites, direksiyon açısı, araç hızı, gaz verme durumu, fren basıncı… Bütün bu bilgiler sürücülerin ve mühendislerin ayarlamaları ve sürüş stilini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Wintax 4 veri analizi aynı zamanda her hangi bir teknik problemin daha hızlı bir biçimde teşhis edilmesine yardımcı oluyor.

“Bu konsept otomobili geliştirmek tam bir maceraydı. Yaratıcılık bakımından bir katalizör görevi gördü. İçinde bulunduğumuz zamanı ve Renault’nun motor sporlarına olan tutkusunu yansıtan bir otomobil yapmak istedik. Bu yolda kalplerimiz ve duygularımız rehberlik etti.” Axel Breun

Teknik Veriler

ŞASİ 
            TipiYarım yüklü motor ve   şanzımana sahip boru tipi 25CD4S çelik şasi
GÖVDEKarbon
            Aerodinamik

            özellikler                           Ön hava yarıcı, difüzör, arka kanat

MOTOR 
           PozisyonuUzunlamasına, arkada   ortada
           TipiRenault V4Y – 6 silindirli   – 24 valfli – 3,498cc
           Çap x strok95.5mm x 81.4mm
           Enjeksiyon/ateşlemeMagneti-Marelli   Marvell 6R
           Maksimum güç7,200 d/d’de 400bg
           Maksimum tork6,200 d/d’de 422Nm
           Maksimum devir7,500 d/d
ŞANZIMAN
           TipiArkadan itişli
           ŞanzımanAltı ileri + geri – sıralı
           Vites değiştirmeYarı otomatik (pedallı   debriyajla veya kumanda koluyla)
           DiferansiyelSınırlı kaydırmalı   diferansiyel
           DebriyajSerametalik çift   plakalı 184mm-çaplı debriyaj
SÜSPANSİYON & FRENLER
           SüspansiyonÇift süspansiyon   üçgen kolu, ayarlanabilir çift yönlü

Sachs amaortisör/yay tertibatı, ön denge   çubuğu

           Ön frenlerHavaandırmalı arka   diskler (Ø 356mm x 32mm) altı

pistonlu AP Yarış   kaliperleri

           Arka frenler Çelik diskler (Ø 330mm   x 32mm) dört pistonlu

AP Yarış kaliperleri

JANTLAR & LASTİKLER 
            JantlarAlüminyum alaşımlı – Ön:   8 x 21 / Arka: 9.5 x 21
              LastiklerMichelin 245-35 x 21   (ön) ve 265-35 x 21 (arka)
EBATLAR, KAPASİTELER   
            Uzunluk/genişlik/yükseklik        4,330mm / 1,961mm / 1,230mm  
           Ön/arka iz 1,680mm / 1,690mm
             Yakıt deposu30 litres
           Boş ağırlık 880kg

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir