Otokar İETT’nin 900. aracını üretti

Otokar İETT’den aldığı 148 milyon Avro tutarındaki tüm siparişleri zamanında tamamlayarak son otobüsün üretimini gerçekleştirdi

IETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün açtığı ihaleleri kazanarak toplamda 900 adet otobüs siparişi alan Otokar, tüm otobüslerin üretimlerini tamamladı. 900. otobüsün banttan çıkışı için Otokar Sakarya fabrikasında Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç’ün ve İETT temsilcilerinin katılımıyla 22 Ekim 2013, Salı günü bir tören düzenlendi.

Türkiye’nin en çok satılan otobüs markası Otokar, solo tip otobüs ihalesi kapsamında İETT tarafından sözleşmeye bağlanıp sipariş edilen 148 milyon Avro tutarındaki 900 adet Otokar KENT otobüsün üretimini tamamladı. 900. son otobüs için Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar’ın Sakarya’daki fabrikasında bir banttan çıkış töreni düzenlendi.

Toplamda 900 adet dizel yakıtlı solo tip otobüs, yedek parça ve araçların 5 yıllık bakımı için 2012 ve 2013 yılları içerisinde açılan ihalelerin kazananı Otokar, son otobüsün üretimini ve banttan çıkışını 22 Ekim 2013, Çarşamba günü Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç’ün katılımıyla düzenlenen tören ile gerçekleştirdi. Törene İETT Otobüs İşletme Dairesi Başkanı Hasan İçen, İETT Araç Bakım Onarım Dairesi Başkanı Aydın Karadağ’ın yanısıra Otokar ve İETT yetkilileri ile Otokar çalışanları da katıldı.

Düzenlenen törende konuşma yapan Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, İstanbul’un modernleşen ulaşım sistemine katkıda bulundukları için gururlu olduklarını belirterek, “Bu ihaleyi kazandığımızda hepimiz büyük bir heyecan duymuş ve aynı zamanda çok büyük bir sorumluluk altına da girdiğimizin farkına varmıştık. Bu bilinçle, her işçimiz ve her mühendisimiz bu projede zevkle ve istekle çalıştı. Bugün İETT gibi köklü bir kurum aracılığıyla kendi tasarımımız ve üretimimiz olan araçlarımızı İstanbul yollarında görmek bize büyük mutluluk veriyor. 17 milyonluk nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul’un modern taşımacılık için attığı adımlara Otokar olarak eşlik etmekten büyük gurur duyuyoruz.” dedi.

İETT bünyesinde araç temininin yanısıra yedek parça ve bakım hizmetlerini de içeren yeni sistemin çok verimli bir şekilde çalıştığını belirten Görgüç, “Kurulan sistem ile işletme maliyetlerinin azalmasını sağladık. Araçlarımızın servise verilme oranı periyodik bakımlar dahil tutulduğunda bile yüzde 99,58 düzeyinde gerçekleşiyor. Yani KENT otobüsleri hiç bir aksama yaşamadan her gün servislerine düzenli olarak çıkıyor, vatandaşlara hizmetine kesintisiz devam ediyorlar” dedi. IETT bünyesinde hizmet veren otobüslerin ülkemizin yerli araç ihracat potansiyeline de katkı sağladığını belirten Görgüç sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul gibi bir metropolde hizmet vermek tüm yerli üreticiler için büyük bir referans oluyor. Türk firmalarının yurtdışındaki rekabet gücünü de artırıyor. İETT üst yönetimine bize bu fırsatı verdiği ve bizlere olan güveni için teşekkür ediyorum. Bu projenin de başarı ile sürmesinde emeği ve katkısı olan tüm Otokarlılara ayrıca İETT garaj sorumlu ve çalışanlarına da buradan teşekkürlerimi ve sevgilerimi sunuyorum.”

Otokar’ın KENT otobüsleri çevreci motoru, engelli yolcu taşıma imkânı, modern şehirlere yakışan tasarımı, yüksek taşıma kapasitesi ve işletmecisine sunduğu düşük operasyon maliyetleri ile dikkat çekiyor. Avrupa’nın en önemli otobüs yarışmalarından biri olan “European Bus&Coach Week”te Jüri Özel Ödülüne, Türkiye’de “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”nde İyi Tasarım Ödülü’ne layık görülen KENT otobüsü İstanbul’un yanısıra İzmir, Ankara, Bursa, Sakarya, Malatya, Karaman, Samsun gibi Türkiye’nin önde gelen şehirlerinde ve Avrupa’da kullanılıyor.

Rakamlarla İETT için üretilen Kent LF:

  • İETT Kent LF aracında 2542 farklı parça kullanıldı.
  • Bu parçalardan 700 adeti İETT aracına özgü olarak yeniden tasarlandı.
  • 500’den fazla Otokar çalışanı İETT aracı imalatında doğrudan görev aldı.
  • Otokar üretim hatlarında toplam 700.000 adam saatten fazla imalat yapıldı.
  • 166 adedi yerli olmak üzere toplamda 197 tedarikçi ile çalışılmıştır.
  • Yerli firmaların içinde 109 adedi KOBİ’dir (%65).
  • Proje süreci boyunca, adetten kaynaklanan, kalıp imalatı sayesinde, proses doğrulaması yapılarak, tedarikçiler arası rekabet yaratılarak ve imalat sürelerinde iyileştirmeler sayesinde projenin başında teklif edilen rakamların gerçekleşmesi sağlanmıştır.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir